Algemeen Nut Beogende Instelling

Onze con­gre­ga­tie is er­kend als ANBI waar­door giften af­trek­baar zijn van de be­las­ting.

#weekzondervlees

Blog #2

gepubliceerd: zaterdag, 10 maart 2018

Het leven van de Karme­lie­tes­sen van het Goddelijk Hart van Jezus is een gedeeltelijk verborgen leven. Maar toch willen we u een klein kijkje geven in ons leven door middel van blogs.

Deze week was het nationale week zonder vlees. Inwoners van Nederland werden opgeroepen om een week lang geen vlees te eten. Volgens de website over het initiatief heeft een dagje vaker geen vlees of vis eten een onvoorstelbaar positieve impact op mens, dier en milieu. Ook claimen ze dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is.

Wacht eens even... Niet meer van deze tijd? Als Karme­lie­tes­sen dragen wij het bruine scapulier. Dit scapulier is in 1251 aan Simon Stock gegeven als een speciale devotie aan Maria. Ieder die het scapulier draagt wordt gevraagd om zich aan een aantal voorwaarden te houden:

  • Kuisheid beleven volgens zijn eigen levensstaat
  • Dagelijks de rozenkrans bidden
  • Op woensdag en zaterdag geen vlees eten

Als goede katholieken eten we natuurlijk op vrijdag ook geen vlees. Wat dus al neer komt op drie dagen in de week vegetarisch. Volgens het rtl-nieuws zijn we dus hartstikke hippe #flexitariers!

Wie zegt er dus dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is...? Het is eigenlijk al heel lang een traditie onder Karmelieten (en Karme­lie­tes­sen natuurlijk), velen van hen aten zelfs helemaal geen vlees. Nu staan onze constituties het ons wel toe om de andere dagen vlees te eten, omdat we namelijk werken met kinderen en ouderen is het goed om voor je lichaam te zorgen, dat we de juiste voedingsstoffen binnen krijgen.

Vanaf 26 maart begint de goede week, de week van laatste voor­bereiding voor Pasen, de lijdensweek. Om deze week extra te beleven hebben wij in Vogelenzang besloten om deze hele week geen vlees te eten. Zo kunnen we een week nog meer vasten en ons hart nog meer richten op het grote feest van Pasen. Eigenlijk een uitgestelde #weekzondervlees dus.

We wensen u allen nog een goede vastentijd toe.

tags: blogweek zonder vleesflexitarier

overzicht van blogs

maandag, 1 oktober 2018Horizontale en verticale lijnen
zondag, 23 september 2018P.U.S.H.
zondag, 24 juni 2018Kloosterleven: rozengeur en heiligheid?
zaterdag, 16 juni 2018WK voetbal - voor Wie juich jij?
zaterdag, 9 juni 2018Een nieuwe wind
zondag, 3 juni 2018Roepingenweekend
zaterdag, 19 mei 2018Kom Heilige Geest
zondag, 6 mei 2018Trendsetters
vrijdag, 27 april 2018Generaal kapittel
zaterdag, 21 april 2018Verwachtingen
zaterdag, 14 april 2018Zoals een kloek haar kuikens verzameld
zaterdag, 7 april 2018Saai kloosterleven
zaterdag, 31 maart 2018Pasen
zaterdag, 17 maart 2018De Goede Week
zaterdag, 10 maart 2018#weekzondervlees
zaterdag, 3 maart 2018Het zijn net mensen...