Algemeen Nut Beogende Instelling

Onze con­gre­ga­tie is er­kend als ANBI waar­door giften af­trek­baar zijn van de be­las­ting.

Kloosterleven: rozengeur en heiligheid?

Blog #14

gepubliceerd: zondag, 24 juni 2018
Kloosterleven: rozengeur en heiligheid?

Als u denkt aan het kloosterleven? Welk beeld krijgt u dan? Biddende zusters in de kapel? Zachtjes lopen over de lange gangen, vroom de handen gevouwen? Nooit de slappe lach, nooit ruzie?

Veel mensen hebben een romantisch beeld van zusters (en broeders). Als zij bij ons op bezoek komen verwachten ze vrome vrouwen die misschien een beetje wereldvreemd zijn. De hele dag bidden, of werken in de moestuin. Als deze gasten dan echt met ons in contact komen, ontdekken ze dat we eigenlijk best normaal zijn. We hebben het goed met elkaar, lachen veel (ja, ook regelmatig de slappe lach, we zijn tenslotte vrouwen), en hebben soms ook zware tijden.

Is het kloosterleven rozengeur en heiligheid? Nee, zeker niet, zoals het nergens is. Natuurlijk, het bidden speelt voor ons een grote rol, maar ook het huishouden moet gedaan worden, en we dragen zorg voor de ouderen die bij ons wonen. En daarnaast hebben we gezonde Hollandse humor, staan we met beide benen op de grond.

En rozengeur? Ook dat niet altijd. We hebben het goed, niets te klagen. We kunnen goed met elkaar opschieten en kunnen ook veel delen. Maar zoals ieder mens hebben ook wij wel eens een off-day. Dat je gewoon even niet lekker in je vel zit, en snel geïrriteerd raakt. Of dat ik gewoon eens zin heb in een potje huilen.

Van een basis­school-groep die bij ons op bezoek was kregen we, onder andere, de volgende vraag: "hebben jullie wel eens ruzie?" Echt grote ruzie hebben we niet, maar er zijn wel eens irritaties en frustraties. En we zijn allemaal vrouwen bij elkaar, dat gaat ook wel eens mis. Maar is dat niet overal zo? Zijn we niet allemaal mensen? We streven naar heiligheid, maar ik ken geen enkele heilige die een gemakkelijk leven heeft gehad.

Gelukkig kunnen we alles opdragen aan God en hebben we elkaar om ons er weer bovenop te helpen. We weten van elkaar dat we mensen zijn, en gelukkig hebben we vaker een goede lachbui dan vervelende blikken. En ik heb altijd geleerd: Je maakt het meeste ruzie met degene waar je het meest van houdt.

tags: blogkloosterlevenrozengeur en heiligheid

overzicht van blogs

maandag, 1 oktober 2018Horizontale en verticale lijnen
zondag, 23 september 2018P.U.S.H.
zondag, 24 juni 2018Kloosterleven: rozengeur en heiligheid?
zaterdag, 16 juni 2018WK voetbal - voor Wie juich jij?
zaterdag, 9 juni 2018Een nieuwe wind
zondag, 3 juni 2018Roepingenweekend
zaterdag, 19 mei 2018Kom Heilige Geest
zondag, 6 mei 2018Trendsetters
vrijdag, 27 april 2018Generaal kapittel
zaterdag, 21 april 2018Verwachtingen
zaterdag, 14 april 2018Zoals een kloek haar kuikens verzameld
zaterdag, 7 april 2018Saai kloosterleven
zaterdag, 31 maart 2018Pasen
zaterdag, 17 maart 2018De Goede Week
zaterdag, 10 maart 2018#weekzondervlees
zaterdag, 3 maart 2018Het zijn net mensen...