Algemeen Nut Beogende Instelling

Onze con­gre­ga­tie is er­kend als ANBI waar­door giften af­trek­baar zijn van de be­las­ting.

Horizontale en verticale lijnen

gepubliceerd: maandag, 1 oktober 2018

Tijdens de mis van afgelopen zaterdag had onze priester een mooi plaatje dat me aan het denken deed zetten. Hij vertelde dat hij om zich heen zoveel technologien zag, smartphones, tablets, smartwatches enz. Allemaal prima natuurlijk, maar het zijn alleen horizontale lijnen. De moderne technologie verbind ons met elkaar. Het is veel makkelijker contact met elkaar te houden en snel te overleggen.

Ook bij ons in het klooster gaan we met onze tijd mee, zoals u misschien in de nieuwsberichten heeft kunnen lezen. Het is heel fijn om bijvoorbeeld een groepsapp te hebben, zodat je snel informatie met elkaar kan wisselen, of even kort kan overleggen. Ook voor de ouderen kan het handig zijn. Een app-je en iedereen is op de hoogte. Maar nog steeds zijn dit horizontale lijnen.

De lijn met Boven is natuurlijk waar het om gaat. Het contact met God. Dat is iets wat een smartphone niet kan doen, hoe smart hij ook is. Natuurlijk heb je apps als het getijdengebed, maar het bidden doet de telefoon niet voor je. Daar moeten wij alsnog de tijd voor nemen. Even de telefoon opzij leggen en in alle stilte bidden.

Daarom moeten ook wij opletten met wat we doen, het blijft een continu zoeken naar de juiste balans. Horizontale lijnen zijn goed, het houdt ons verbonden met elkaar en de rest van de wereld. Het is goed dat mensen ons ook leren kennen en andersom, maar de verticale lijnen zijn belangrijker. Het gaat nog steeds om God. Het gebed, de mis enz. En misschien... kunnen we door de horizontale lijnen de mensen ook eens verticaal laten kijken.

 

En trouwens... Als u een horizontale lijn met een verticale combineerd, krijgt u het kruis. Het kruis is waar de hele verlossing op gegrondvest is. We moeten naar God kijken, en naar elkaar. Pas samen heb je ons hele geloof.

tags: blogsmartphone

overzicht van blogs

maandag, 1 oktober 2018Horizontale en verticale lijnen
zondag, 23 september 2018P.U.S.H.
zondag, 24 juni 2018Kloosterleven: rozengeur en heiligheid?
zaterdag, 16 juni 2018WK voetbal - voor Wie juich jij?
zaterdag, 9 juni 2018Een nieuwe wind
zondag, 3 juni 2018Roepingenweekend
zaterdag, 19 mei 2018Kom Heilige Geest
zondag, 6 mei 2018Trendsetters
vrijdag, 27 april 2018Generaal kapittel
zaterdag, 21 april 2018Verwachtingen
zaterdag, 14 april 2018Zoals een kloek haar kuikens verzameld
zaterdag, 7 april 2018Saai kloosterleven
zaterdag, 31 maart 2018Pasen
zaterdag, 17 maart 2018De Goede Week
zaterdag, 10 maart 2018#weekzondervlees
zaterdag, 3 maart 2018Het zijn net mensen...