Algemeen Nut Beogende Instelling

Onze con­gre­ga­tie is er­kend als ANBI waar­door giften af­trek­baar zijn van de be­las­ting.

Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ)

Casa Carmeli is lid van Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg

Netwerk Palliatieve Zorg

Casa Carmeli is lid van Netwerk Palliatieve Zorg

Bemoei je met je eigen zaken

Bijbel blog #1

gepubliceerd: zondag, 21 juni 2020

Vlak voor Jezus' Hemel­vaart is hij met Zijn leer­lin­gen bijeen. De leer­lin­gen zijn blij Hem weer bij hen te hebben en vragen en­thou­siast: 

 

“Heer, gaat Gij in deze tijd voor Israël het ko­nink­rijk her­stel­len?” 

Maar Hij gaf hun ten ant­woord: “Het komt u niet toe dag en uur te kennen die de Vader in zijn macht heeft vast­ge­steld." (Hand 1, 7)

 

De leer­lin­gen zijn en­thou­siast. Hij heeft het zo vaak gehad over het nieuwe ko­nink­rijk en het koning­schap van Jezus. Israël wordt poli­tiek onderdrukt. Eén en één is twee zou je dan zeggen. Jezus gaat ein­de­lijk zijn plaats als koning innemen en Israël verlossen van die Romeinen.

Maar nee, Ze hebben het nog steeds niet helemaal begrepen. Jezus zegt tegen hen: "het komt u niet toe dag en uur te kennen." Daar­mee klinkt het alsof Jezus eigen­lijk zegt: "bemoei je met je eigen zaken. Wat God heeft beslist ligt boven jullie kunnen." Hij zet zijn leer­lin­gen heel hard terug op hun plek. Dat klinkt mis­schien pijn­lijk, Hij maakt ze bijna uit voor dom, maar ik vind het juist heel mooi.

We hebben mis­schien heel veel vragen en ver­wach­tingen naar God toe. Hoe vaak vragen we ons af waarom bepaalde dingen gebeuren? Waarom laat God dit toe? Waarom ik (of iemand anders)? Verhoort God mijn gebe­den wel? Wanneer geeft Hij me waar ik om vraag? 

En Jezus zegt: "het is niet aan jullie". Dat kan beklemmend voelen, geen ant­woord, maar ik vind het gewel­dig. God gaat onze macht te boven. Wij kunnen er niet bij. God is zo groot, wij vallen daarbij in het niet (Jes 40, 13-17). 

Wij hoeven geen ant­woor­den te hebben. We mogen volle­dig op Hem ver­trouwen. Hij weet wat Hij doet. Waar maken we ons druk over (Matt 6, 25-34)? God weet alles en is er voor ons. Hij is altijd dichtbij en op Hem mogen we blijven ver­trouwen. En ookal snappen we er zo nu en dan niets van of gebeuren er dingen die pijn doen en waarvan we het po­si­tie­ve niet van kunnen inzien. Toch mogen we altijd op Hem blijven ver­trouwen. Hij zal alles ten goede keren en Hij laat ons nooit alleen.

 

Naast dat God ons uitno­digt Hem te ver­trouwen is het ook goed ons steeds zijn groot­heid te her­in­ne­ren. Wij kunnen er inder­daad met ons verstand niet bij. Er zijn zoveel mysteries in de kerk die juist zo mooi zijn omdat het een mysterie is. Denk bij­voor­beeld alleen maar aan de Eucha­ris­tie. Hoe kan Jezus nu wer­ke­lijk aanwe­zig zijn in de Heilige hostie? Hoe kan brood en wijn ver­an­de­ren in Zijn lichaam en bloed en toch qua uiter­lijk en smaak niets ver­an­de­ren? Daar kunnen wij met ons verstand niet bij. Er is maar weinig van ons geloof dat volle­dig met ons verstand te verklaren is. En dat maakt het juist zo mooi! Als wij alles zou­den kunnen vatten, was Zijn plan veel minder groot geweest. Maar God is groot en mach­tig. Ondanks dat we niet alles kunnen verklaren mogen we toch deelnemen aan de Eucha­ris­tie. Worden we uit­ge­no­digd met Jezus één te zijn. Mogen we samen met Hem op pad gaan. En dat we dingen soms niet kunnen bevatten herinnert ons alleen maar aan Zijn groot­heid.

 

Al onze geloofs­vra­gen en twijfels zijn dus niet voor niks. Ze mogen ons verrijken en we mogen ze ook altijd stellen. Maar als er soms geen ant­woord komt is dat ook posi­tief. Dan mogen we ons her­in­ne­ren aan Zijn groot­heid en weten dat we op Hem mogen blijven ver­trouwen. Hij weet het immers het beste.

overzicht van blogs

zaterdag, 14 november 2020Werkelijk van binnen
zondag, 21 juni 2020Bemoei je met je eigen zaken
maandag, 1 oktober 2018Horizontale en verticale lijnen
zondag, 23 september 2018P.U.S.H.
zondag, 24 juni 2018Kloosterleven: rozengeur en heiligheid?
zaterdag, 16 juni 2018WK voetbal - voor Wie juich jij?
zaterdag, 9 juni 2018Een nieuwe wind
zondag, 3 juni 2018Roepingenweekend
zaterdag, 19 mei 2018Kom Heilige Geest
zondag, 6 mei 2018Trendsetters
vrijdag, 27 april 2018Generaal kapittel
zaterdag, 21 april 2018Verwachtingen
zaterdag, 14 april 2018Zoals een kloek haar kuikens verzameld
zaterdag, 7 april 2018Saai kloosterleven
zaterdag, 31 maart 2018Pasen
zaterdag, 17 maart 2018De Goede Week
zaterdag, 10 maart 2018#weekzondervlees
zaterdag, 3 maart 2018Het zijn net mensen...